Bemutatkozunk
Aktuális
Paintball történet
Szabályok
Pálya
Részvételi feltételek
Árak
Galéria
Gyfk
Paintball szótár
Linkek
Kapcsolat:
Tel: 36/20-9391-036
e-mail: info@paintballsport.hu
Paintball szótár

Allen key
Hatszögletű imbuszkulcs.

Ammobox lásd Loader

Anti-double-feed
"Rátöltés gátló": megakadályozza, hogy a csőbe egyszerre két golyó kerüljön. Egyszerűbb pumpás fegyvereknél ez gyakran hiányzik.

Anti-liquid lásd Expansion chamber

Anti-tamper
Az AutoMag fegyvertípusnál külföldi versenyeken követelmény. Tulajdonképpen egy ellenanya, amely megakadályozza, hogy a fegyver sebességén kézzel állítsunk.

Autofeeder lásd Motorloader

Auto trigger
Automata ravasz pumpás fegyverekhez. Hatása: minden felhúzás után automatikusan lő, ameddig behúzva tartjuk.

Back bottle
A palack a fegyver hátsó részére csatlakoztatható lásd még: Front bottle

Ballbreak
A festékgolyó idő előtti szétnyílása, a dobozban(zacskóban), a tárban, vagy a csőben. Nem túl kellemes.

Ball lásd Paintball

Barrel
A fegyver csöve.

Barrel plug
A csődugó: gumiból készült dugó, amely a csőbe csavarva megakadályozza a véletlen lövések leadását.
Versenyeken kötelező, de házi meccseken is erősen ajánlott.

Battle pack
"Harci hátizsák": derékmagasságban felcsatolható nagyméretű spec. övtáska, melybe akár 8 póttárat
és egy CO2 palackot pakolhatunk(ilyenkor egy rugalmas csövön keresztül jut gáz a fegyverbe).

Blow back system
A dugattyú lövés után a gáz hatására visszakerül megfeszített állapotba. Ez a típus érzékenyebb a nyomásváltozásokra, nagyobb a gázfogyasztása, de csak itt találunk az éles fegyverekéhez hasonló "visszaütést". További hátrány, hogy a gáz nyomásának drasztikus csökkenésével együtt jár a "ratatázás" (mintha sorozatot lőne), de a dugattyút a kis nyomás már nem tudja felhúzni.

Blow forward system
Egy dugattyú található a fegyverben, amely csak lövéskor lökődik előre, azután magától vissza hátsó pozícióba. Nem kell a fegyvert felhúzni, érzéketlenebb a nyomásváltozásra, de a lövéseket szinte nem is érezzük.

Bolt
Ez leggyakrabban azt a dugattyút jelenti, amelyik a golyót a csőbe löki, és amelyen keresztül a gáz a csőbe áramlik.

Burst disk
Palackoknál a túlnyomás megszüntetésére szolgáló réz lapocska. Ha a palackba a hitelesített nyomásnál jóval többet töltünk eltörik, és kiáramlik a gáz.

Camo
Az angol "camouflage" - álca rövidítése. Gyakran használják - tévesen - a terepszínű ruhák megjelölésére.

Chronograph, Chrony
Itt nem órát jelent, hanem egy sebességmérő készüléket. A fegyverek csőtorkolati sebességét méri.

Constant Air
Jelentése kb.: állandó levegő. Patron helyett palackból történő gázellátásra utal. A kifejezés abból az időből származik, amikor az nagy CO2 palackok még ritkák voltak.

Double finger trigger
Olyan hosszú ravasz, amelyet két ujjal is meghúzhatunk felváltva(nagyobb tűzgyorsaság). Ehhez gyakran át kell alakítani a markolat előtti részt, hogy elférjen.

Double trigger
Speciális ravasz, amely mind meghúzáskor mind visszaengedéskor lövést ad le. Megduplázza a lövésszámot, de használatát meg kell szokni. Versenyen többnyire tiltott.

Elbow
Könyök. A tár és a fegyver közötti műanyag cső. Ha fegyverünkhöz könyököt akarunk venni biztos, hogy csak túl szűk, vagy csak túl tág van. : ))

Expansion chamber, expansion system
Tágulási kamra. Egy kis tartály, amely a palack és a fegyver közé építve megakadályozza, hogy a fegyverbe folyékony CO2 jusson, mivel bizonyos fegyverek (pl. Automag) nem túlzottan bírják. Másik hatása, hogy többé-kevésbé kiegyenlíti a nyomásváltozásokat, és így a lövések közel azonos sebességűek lesznek.

Face plate
Arc és orrvédő a paintball maszkon.

Field Stripping
A fegyver könnyű szétszedhetőségére utal. Terepen is szerszámok nélkül szét lehet kapni.

fps
Feet per second. Láb per másodperc (mért.). 1 láb = 30.48 cm. 300 fps ~ 91 m/s.

Front bottle
A palack a fegyver középső részére csatlakoztatható, függőlegesen (Raptor, Automag) vagy vízszintesen (VM-68)
lásd még: Back bottle

Goggle
Szemüveg: általában csak a védőszemüveget jelöli, nem feltétlenül tartozik hozzá arc és fülvédő.

Gotcha
Az I've got you! ejtsd: goccsa (most megvagy!) angol rövidítése. Két jelentése van. Főleg a német nyelvterületen használják - tévesen - a paintball megnevezésére. Ott a médiában elég rosszul cseng ez a név. A másik jelentés: ha játék közben az egyik ellenfél hátába kerülünk és biztosak vagyunk benne, hogy nem tud ránk lőni felszólíthatjuk, hogy adja meg magát, ez a "gotcha". Ha mégis megpróbálna lőni, mi jobb pozícióból adunk egyet hátsójára. : ( )

Grip
Markolat.

High pressure system
Sűrített levegős rendszer. CO2 helyett sűrített levegőt töltenek a palackokba kb. 300 bar-t. Ezt egy reduktor 60 bar-ra csökkenti le. Teljesen független a hőmérséklettől, mindig azonos a nyomás. Kompresszort és levegőpalackokat igényel. Ma már elérhető áron kapható, 20-25.000 Ft-tól.

Hot gun
A sebességmérésen megbukott, túl gyors fegyver.

Inch
Hüvelyk (mért.) 1 hüvelyk = 2,54 cm.

Kaliber
Kaliber a cső ill. a golyó átmérője. .68 kaliber = 0.68 inch.

Loader
A fegyveren felül elhelyezkedő tár, amelyből a gravitáció hatására a festékgolyók a nyakon keresztül a csőbe jutnak. Profi változata a Motorloader, amelyben egy infravörös érzékelő ügyel arra, hogy folyamatos legyen az utánpótlás. Amennyiben elakadnának a golyók, úgy egy villanymotor által hajtott lapát addig forog a tárban amíg újra akadálytalanul esik a lőszer.

Lube
Lubrication ang. szó, kenést jelent. Ezt leggyakrabban az olajozásra értik.

Marballizer
Márványmintás külsejű festékgolyók.

Motorloader lásd Loader

Muzzle break
Kompenzátor. A csőből a levegőbe távozó golyók körüli levegőörvényeket mérsékeli. A céllövő pisztolyoknál valószínűleg eredménnyel, a paintballban kevésbé. Inkább optikailag emeli a cső látványát.

No camo
No Camouflage rövidítése. Tőlünk nyugatabbra a médiában "gyilkos, militarista stb. sportként" próbálják beállítani a paintballt. A militarista külső elkerülésére a játékosok nem viselnek terepszínű, vagy katonai jellegű ruházatot. Helyette vidám, tarka öltözékben és maszkban játszanak. Vannak versenyek, ahol ez előírás.

O-ring
O-gyűrű, tömítés.

Oz
Uncia (mért.). 1 oz = 31,104 g

Paint
A paintball festékgolyó rövidítése.

Paintball
A festékgolyót és a sportot is jelenti. A festékgolyó kemény zselatinburokba töltött olajos ételfestéket tartalmaz, teljesen környezetbarát.

Polar Ice
Az R.P. Scherer festékgolyói hideg időszakokra.

Pot
Leggyakrabban 100 db golyót befogadó póttár.

Power feed
Ezen keresztül jut a golyó a fegyverbe. A power feed változatnál a golyók majdnem függőlegesen esnek a csőbe és a kiáramló gáz kevésbé akadályozza őket a leesésben.

Pump gun
Itt pumpás fegyver. Minden lövés előtt kézzel kell felhúzni. A filmekben jól néz ki, de lassú.

Remote system
Csőrendszer, amelyen keresztül a gáz a hátra erősített palackból a fegyverbe jut.

Semi, Semi automatic
Félautomata fegyver. Lövést követően a dugattyú a hajtógáz, vagy rugó hatására a lövés előtti pozicióba kerül, és újabb lövést tudunk leadni a ravasz ismételt meghúzásával.

Sight rail
Céltávcső, irányzék stb. felerősítésére szolgáló sín a fegyver hátsó részén.

Single lens
A paintball maszkban található normál plexi. Könnyen párásodik. Ennek kiküszöbölésére használhatunk páramentesítő anyagokat pl. spray, zselé stb., ezeket azonban a gyártó cégek nem ajánlják, mert a plexi károsodhat. Másik megoldás a páramentes fólia behelyezése. (lásd főmenü: csapatok, vállalkozók...)

Squeegie
Csőtisztító.

Syphon
Szifontank. A tágulási kamrás megoldással ellentétben itt az a cél, hogy folyékony CO2 jusson a fegyverbe, mivel némely fegyvertípus így jobban működik. Erre a célra a palackban egy hosszú cső van beépítve, így mindig a folyékony halmazállapotú CO2 távozik. (lásd otthoni szódásszifon)

Tank
Palack. Ez a fegyverre erősíthető különböző méretű palackokat jelenti. Nem összetévesztendő az ipari CO2 palackkal, amelyről a kis palackokat töltik. Magyarországon elterjedt a gyári palackok mellett a Linde családi nagypatron használata, mivel 200-300 lövést is kibírnak; olcsóbbak, és viszonylag egyszerű a használatuk. Megkülönböztetünk még CO2-höz, és sűritett levegőhöz hitelesített palackokat. Az utóbbiak nagyobb nyomásra vannak hitelesítve.

Thermal lens
A paintball maszkban található duplafalú plexi. Az egyik a normál plexi, a másik a belső felére erősített vékonyabb fólia. Így együtt szinte tökéletes páramentességet garantálnak. Nagyon szélsőséges körülmények között - pl. esőben, de néha télen is - még ezek is bepárásodhatnak.

Trigger
Ravasz.

Tuning
A fegyver tulajdonságainak javítása bizonyos részek megváltoztatásával vagy cseréjével.

Valve
Szelep.