Bemutatkozunk
Aktuális
Paintball történet
Szabályok
Pálya
Részvételi feltételek
Árak
Galéria
Gyfk
Paintball szótár
Linkek
Kapcsolat:
Tel: 36/20-9391-036
e-mail: info@paintballsport.hu

Játékszabályok

Első a biztonság!: A paintball alapjában véve veszélytelen sport, amennyiben betartjuk a biztonsági szabályokat.
A pályán és közvetlen környékén a saját érdekedben mindig viselj maszkot! Sok régebbi játékos elfelejti ezt, miközben néznek egy paintball mérkőzést. Ez súlyos sérülésekhez vezethet.

A másik fontos biztonsági szabály a fegyverre vonatkozik. A pályán kívül mindig biztosítva, csődugóval ellátva és csővel a föld felé tartva vigyük fegyverünket! Így minimálisra csökkenthetjük a véletlen lövések leadását

2004. évi XXIV. törvény, a lőfegyverekről és lőszerekről, 2. § - 14. légfegyver:
a 15 joule vagy annál kisebb csőtorkolati energiájú festéklövő fegyver kivételével
a sűrített levegővel vagy egyéb sűrített gáz felhasználásával üzemeltetett, szilárd anyagú
lövedék kilövésére alkalmas fegyver.

A játék során az ellenfelet kizárólag a fegyverből kilőtt festékgolyóval szabad megjelölni. Mindennemű egyéb fizikai kapcsolat (tárgy dobása, verekedés) tilos. Aki bajonettel vagy puskatussal akar harcolni, az menjen az idegenlégióba!

A fenti alapszabályok durva megszegése esetén számíthatunk arra, hogy a játék szervezői eltanácsolnak minket a pályáról.

Ruházat
Kizárólag hosszú nadrág és hosszú ujjú felsőrész (póló, melegítő, sávolyfelső stb.). A játék során tilos az olyan ruházat viselete, amely túlméretezett, "lobogó", vagy anyagánál fogva megakadályozza a golyók szétfröccsenését és elősegíti azok lepattanását (pl. tollkabát, bomberdzseki, esőkabát). Kesztyűk, kendők, sálak viselete megengedett, amennyiben anyaguk nem akadályozza a golyók szétfröccsenését.

Biztonsági előírások
A játéktéren belül a védőmaszk viselete kötelező! A szabályt megsértő játékosok azonnal kizárhatók a játékból. A maszknak csak a teljes arc és fülvédővel ellátott maszk számít. Tilos mindenfajta egyéb szemüveg és maszk használata (motorosszemüveg, hegesztőmaszk stb.). Könyök-, és térdvédők, lábszárvédők viselhetők a ruházat alatt vagy felett, amennyiben anyaguk nem akadályozza a golyók szétfröccsenését. Lágyék- és mellvédő viselése megengedett.

Fegyverek
A játék során használható pumpás vagy félautomata, 0.68-as kaliberű, normál ravasszal rendelkező fegyver. Dupla ravasz nem megengedett. (Double action trigger) Minden fegyvernek rendelkeznie kell egy sebesség állító csavarral, amely a bemérést követően a játék során nem állítható. Sorozatlövésre alkalmas (automata) fegyver csak akkor használható, ha azt félautomata üzemmódra át lehet állítani, és a játék során ne lehessen visszaállítani. A játékosok viselhetnek hátra erősített, csővezetékes rendszerű palackot.

Egyéb eszközök
A játékosok a játék során viselhetnek korlátozás nélkül póttárakat. A játékos magával vihet rongyot (amennyiben színe nem egyezik a zászlóéval, bíró színével stb.), csőtisztítót, páramentesítő spray-t. Minden egyéb eszköz viselete és tartása a játék során tilos!

A találat
Találatnak számít legalább kb. 100 Ft-os nagyságú összefüggő festékfolt a test egészén, a maszkon, és a fegyveren.
Nem számít találatnak:
- A lepattanó lövés, mely nem hagy festéknyomot.
- A fröcskölt lövés, mely bokorról, tereptárgyról fröccsent a játékosra és nem képez összefüggő foltot (spray hatás).
Találat esetén a játékos egyértelmű felkiáltással (oké, talált, állj stb.) jelezze a találatot és a fej fölé emelt fegyverrel vagy kézzel a legrövidebb úton hagyja el a játékteret. A találat jelzését követően a játékos nem használhatja fegyverét. A fegyvert kötelező biztosítani és csődugóval ellátni. Az eltalált játékos nem kommunikálhat a társaival. Az eltalált játékosra lőni tilos, amennyiben egyértelműen jelzi, hogy kiesett!
Az a játékos, aki már kiállt, de észre veszi hogy nincs rajta találat, már nem állhat vissza. Ha nem vagyunk biztosak egy találatban kérjük meg csapattársunkat vagy a bírót hogy ellenőrizzen minket!
Tilos az ún. dead man walk - halott ember séta. Amennyiben egy játékos hangjelzés és kézfeltartás nélkül találatot színlelve próbál közeledni az ellenfélhez felegyenesedve, lassan sétál, nem lopódzik.