Bemutatkozunk
Aktuális
Paintball történet
Szabályok
Pálya
Részvételi feltételek
Árak
Galéria
Gyfk
Paintball szótár
Linkek
Kapcsolat:
Tel: 36/20-9391-036
e-mail: info@paintballsport.hu
Gyakran feltett kérdések

Mi az a Paintball?
Egy csapat felnőtt kimegy az erdőbe (szabadon fogalmazva) és ott számháborút játszanak egymás ellen. A különbség az egykori számháború és a Paintball között az, hogy számok leolvasása helyett légfegyverekkel próbálják a résztvevők az ellenfelet megjelölni és kiejteni a játékból. A leggyakrabban két csapat elhelyezkedik a játéktér két ellentétes pontján és adott jelre elindulnak egymás felé. Akit a játék közben eltalálnak, kiesett a következő menet kezdetéig.

Biztonságos?
Mint minden sport (kosárlabda, foci, MTB stb.), a paintball is veszélyes lehet, ha nem tartjuk be a szabályokat. A legtöbb szervező biztosítja a teljes védő felszerelést és játék előtt ismerteti a szabályokat. A légfegyverek a kis festékgolyókat kb. max. 91 m/s sebességgel lövik ki. Ezek a golyók a legkisseb ellenállás hatására szétfröccsennek. Mivel nem szilárd lövedékről van szó - ellentétben a hagyományos lég- és tűzfegyverekkel szemben - a paintball "lövedék" nem okozhat sérülést. Természetesen a védőmaszkot viselnünk kell játék közben.

2004. évi XXIV. törvény, a lőfegyverekről és lőszerekről, 2. § - 14. légfegyver:
a 14 joule vagy annál kisebb csőtorkolati energiájú festéklövő fegyver kivételével
a sűrített levegővel vagy egyéb sűrített gáz felhasználásával üzemeltetett, szilárd anyagú
lövedék kilövésére alkalmas fegyver.

Fáj, ha eltalálnak?
A golyók a becsapódáskor azonnal szétfröccsennek és csak minimális fájdalmat okoznak. Ez a fájdalom inkább egy csípő érzés, amely a tapasztalatok szerint nagyon hamar elmúlik. Előfordul, hogy olyan helyen, ahol vékony a ruházat, a találat helyét egy kis kék folt is jelzi. Természetesen minnél közelebbről lőnek ránk, annál jobban érezzük a találatot. A legtöbb kölcsönzött fegyver (persze csak ott ahol figyelnek erre) sebessége kisebbre van állítva, hogy a kezdő játékosokat ne riasszák el mindjárt az első játék után a fájdalmas lövések. Sokszor azonban a találatoknál is jobban fájnak a nem meg- felelő ruházat (térdvédő) következtében szerzett kék-zöld foltok. Nem is beszélve az izomlázról!

Szerveznem kell saját csapatot?
Nem feltétlenül kell egy csapathoz tartoznod, ha éppen olyan helyen laksz, ahol kevés a játékos. Játszhattok haverok között saját felszereléssel is. Előtte mindig tájékozódjatok a terepről és figyeljetek a pálya biztosításrára (szalagkorlát). Ha éppen nincs, aki csatlakozna hozzád, vagy csak néhányan vagytok felszerelés nélkül, a szervezők szinte mindig tudnak olyan időpontot, amikor nincs meg a teljes létszám és be lehet állni.

Hogyan tudok játszani?
Ha még nem tudsz kölcsönzési lehetőségről a lakóhelyed körül, nézz körül hirdetési újságokban, helyi lapban, hátha találsz hirdetést. Ha nincs, próbálkozhatsz az internettel. Nézd meg a többi paintball oldalt. Ma már szinte nincs olyan város, ahol ne lenne egy kisebb kölcsönő vagy csapat.

Mire figyeljek ha kiérkezünk a pályára?
Arra mindenki figyeljen, hogy a maszkok épek legyenek, a plexin nem lehet repedés, a szíjat meg lehessen húzni. Az arcot és a fület is védje a maszk. A fegyver legyen bemérve (sajnos ma még erre a legtöbb helyen nincs lehetőség) max. sebesség <= 300 fps. 300 fps feletti sebesség esetén ne játszunk mert az nem felel meg a "Biztonságos?" bekezdésben leírt követelményeknek!. Ha a szervező azt állítja, hogy a maszk úgyis kibírja a nagyobb lövést, akkor sem tanácsos játszani, mert a gyártók, csak 300 fps-ig vállalnak garanciát a plexire!
A fegyvert lehessen biztosítani és csődugóval ellátni. Ahol minden előzetes tájékoztató nélkül vagy kifogásolható állapotú felszereléssel akarnak a pályára küldeni, ott inkább ne vegyél részt a játékban.
Szerencsére ilyet kölcsönző nem szokott tenni, hiszen senki nem akar magának bajt. Ez inkább haveri alapon szerveződött játékok során tapasztalható.(sajnos)

Mennyibe kerül a játék?
Viszonylag nagy az eltérés országos szinten. Függ a felszereléstől, és hogy adnak-e ruhát stb. A legolcsóbb helyeken 1000 Ft a kölcsönzés (ez általában csak fegyvert és maszkot takar) + lövés. A kölcsönzés egészen 4000 Ft-ig is elmehet a lövések 10-25 Ft között mozognak. Helytől függően tehát egy jópár órás lövöldözés 4-6000 Ft-ba kerül. Olyan konstrukcióról is hallottam, hogy a kölcsönzés csak 1000 Ft de a lőszer 25 Ft/db. Ez kb. 100 lövésig ugyanannyiba kerül mint egy 2500 körüli díj, de 300 lövés után (ami elég gyakran előfordul) már 2500 Ft-tal többet szedtek le rólunk, mint egy másik helyen.

Mit vigyek magammal a játékhoz?
Ha nem adnak ruhát, akkor egy erősebb nadrágot (gyakorlóruha, munkásoverall stb.) és felsőrészt, lehetőleg sötét színűt viseljünk. A fej és nyak takarására baseball sapkát vagy kendőt vihetünk. Van aki nem szokott semmit viselni, de kopasz fej esetén egy találat elég csúnyán mutat. Masszív sportcipőt, vagy könnyű bakancsot húzzunk a lábunkra. Előzetesen mindig tájékozódj a terepviszonyokról, így nem érhet meglepetés. Nagyon kellemetlen tud lenni egy sziklás terep térdvédő nélkül. Nyáron az erős napsütés ellenére hosszúujjú, kicsit vastagabb pólót ajánlatos venni. A kölcsönzött ruha alá is be lehet öltözni, ez főleg a hidegebb időszakokban jön jól. Egy hoszabb rejtőzködés alatt könnyen megfázhatunk, ha előtte kimelegedtünk. Enni és innivalót mindenképpen vigyünk, ha nincs büfé, mert már egy óra játék után is kifáradhatunk.

Hogyan kerülhetem el a baleseteket?
Kétféle baleset érhet egy játékost. Lövés útján vagy tereptárgyak következtében (kő, gödör, bokor stb.). Az első kategória általában felelőtlen fegyverhasználatból következik, de nagyon ritkán fordul elő. Alapszabályok a fegyvernél:
- a fegyver mindig töltve van! (akkor is ha tudjuk, hogy nem)
- sose tartsd a fegyvert olyan célra (állat, ember stb.) amelyre nem akarsz lőni!
- a játék után mindig biztosítsd a fegyvert, használj csődugót!
- soha ne néz a fegyver csövébe! (lehet, hogy bután hangzik a szabály, de már láttam ilyet!!!)
- ha csövet kell vizsgálni, mindig szereld le a fegyverről!
- fegyvert csak úgy szabad szerelni, tisztítani,
hogy a CO2 vagy levegő palack le van szedve és a fegyverben már nincs nyomás!
- a fegyvert csak szakember (szervező) szedje szét!
- a játékosoknak a fegyver szétszedése szigorúan tilos!
A másik veszélyforrás a terepviszonyokból adódik. Ágak, gödrök, huzalok stb. futás közben nagy veszélyt jelenthetnek, mivel a maszk korlátozza a látószögünket. Ezért eleinte óvatosan mozogjunk, gyakran nézzünk a lábunk elé. Ez nem azt jelenti, hogy csak lépésben lehet haladni, de amíg nem szoktuk meg a csökkent látómezőt, ne sprinteljünk át az erdőn. Ha mégis megsérülne valaki, és nem tud felállni, akkor azonnal állítsuk le a játékot és részesítsük elsősegélyben.
A szervezőknél mindig legyen elsősegélycsomag.

Jó kondiban kell lennem a paintballhoz?
Nem kell öttusázónak lenni, de nem árt, ha sportolsz valamit. Játék előtt érdemes egy kicsit bemelegíteni, mert a sok fel-le mozgás, kúszás igénybe veszi főleg a lábizmokat. Az első néhány játék után garantált az izomláz.

Milyen saját fegyvert vegyek?
Először is addig ne vegyél saját fegyvert, amíg többször nem játszottál kölcsönzött felszereléssel! Ha van lehetőség többféle fegyvert kipróbálni, rájössz, hogy mindegyik más-más előnyös/hátrányos tulajdonságokkal rendelkezik. Az egyik masszív strapabíró, de órákig cipelni elég fárasztó. A másik pehelykönnyű, de érzékeny mechanikával rendelkezik stb. Kezdőknek ajánlott egy egyszerű félautomata (30-60.000 Ft) festékfegyver. Aztán ha belejöttünk, akkor a határ a csillagos ég! Természetesen itt is érvényes a szabály: olcsó húsnak...
Használt paintball fegyverek között is érdemes körülnézni. Néha egész jókat is ki lehet fogni.